WAAROM MENTAAL WELZIJN OP HET WERK EEN NOODZAAK IS: ELKE VAN HOOF IN DE PODCAST ONBESPREEKBAAR

Van keynotes, over congressen, tot bijdragen aan nieuwsartikelen: via uiteenlopende kanalen verspreidt Elke Van Hoof haar visie op stress. Onlangs was ze te gast in de podcast Onbespreekbaar. Daar onderstreepte ze de noodzaak van mentale gezondheid op het werk. Wat betekent het om de beste versie van jezelf te zijn op de werkvloer? Hoe ga je het gesprek aan wanneer één van je collega’s niet oké is? Een greep uit het gesprek, aan de hand van enkele straffe quotes van Elke.

Onbespreekbaar is een platform van Nicolas Overmeire & Jef Willem. Samen streven ze ernaar om mentale gezondheid uit de taboesfeer te halen, door verschillende topics aan te kaarten: eenzaamheid, faalangst, kwetsbaarheid … Dat doet het duo onder andere via een spraakmakende podcast, boeiende content en het boek ‘Omdat we hier niet genoeg over praten’.

“De beste versie van jezelf is niet altijd een topversie.”

Wanneer een nieuwe collega opstart, kan je een cursus geven die toelicht wat het betekent om in jouw bedrijf de beste versie van jezelf te zijn. Wat verwacht je? Hoe ondersteun je jouw kersverse teamlid hierin? Want niemand van ons heeft geleerd wat het inhoudt om de beste versie van jezelf te zijn, en de invulling verschilt enorm. Het gevolg? Andere visies kunnen stevig clashen. Een bedrijf dat ambitieuze targets nastreeft, vereist continu topprestaties om haar doelen te bereiken. Terwijl een ouder met drie jonge kinderen al een waanzinnige verdienste levert wanneer hij of zij 60 % productief is. De beste versie van jezelf is dus sterk afhankelijk van jouw persoonlijke situatie.

“Leer met elkaar communiceren wanneer het wél goed gaat.” 

Bel je je collega voor het eerst wanneer die thuis zit met burn-outklachten, terwijl jullie nog nooit een goed gesprek voerden? Die conversatie kan onmogelijk vlot verlopen. Vragen zoals ‘Wanneer mogen we je weer verwachten?’ kunnen druk uitoefenen, zelfs wanneer je overloopt van de positieve intenties. Dit scenario vermijd je door in dialoog te gaan en een vertrouwensband op te bouwen, vóórdat stress de bovenhand neemt. Wanneer een teamlid dan toch uitvalt, kan je benadrukken dat je je niet wil opdringen, maar vooral goed wil plannen. Door vervanging te regelen voor een bepaalde periode, gun je je collega de kans om te herstellen, zonder dat het werk zich opstapelt.

 “Als leidinggevende is het jouw plicht om een luisterend oor te bieden.”

Een collega heeft het recht om uit te spreken dat hij of zij niet oké is. Tegelijk is het jouw plicht als leidinggevende of hr-manager om hierop te reageren. Velen missen echter de juiste vaardigheden. Bovendien kan de plotse hulpvraag je overvallen: je hebt nog vijf meetings en de prangende to do’s hijgen in je nek. Wanneer je medewerker deze respons opmerkt, klapt hij mogelijks volledig dicht. Hoe pak je dit wél op een goede manier aan? Schuif je laptop aan de kant, schenk je collega jouw volledige aandacht en benadruk dat je wil luisteren. Leg een moment vast om elkaar in alle rust te spreken. Zo keert je medewerker met een veel beter gevoel terug naar het werk. Laat de afspraak niet doorgaan in een muf kantoor, maar maak een wandeling zodat je teamlid het hart kan luchten. 

Meer weten? Beluister de volledige podcast ‘Waarom mentale gezondheid op het werk een noodzaak en geen luxe is’ via Spotify, Apple Podcasts of YouTube. Wil je meer tips over welzijn op het werk? Oh My People vertaalt haar inzichten soepel naar jouw organisatie. 

Get in touch >>