Jobcrafting: ga zelf aan de slag met je job voor meer werkplezier

Kan je je job zelf leuker maken? Ja, dat kan! Dit noemen we jobcrafting. Het enige wat je ervoor nodig hebt, is pen, papier en een duidelijke blik op je taken en verantwoordelijkheden. Aan de slag! 

Het ideale kwadrant 

Om aan jobcrafting te doen, moet je eerst je ‘ideale kwadrant’ bepalen. Dit doe je als volgt. 

Bekijk je takenpakket en beantwoord volgende vragen: 

  1. Wat doe je graag? Aan welke taken beleef je plezier? 
  1. Waarin voel je je competent? 

Zet deze twee parameters uit op een diagram met vier kwadranten. Het kwadrant met zowel ‘taken die je graag doet’ en ‘taken waarin je je competent voelt’ is jouw ideale kwadrant. In de ideale wereld zit 85% van je taken hierin. Is dit niet het geval? Dan kan je gaan jobcraften. 

Het ideale kwadrant

Tijd om te onderhandelen! 

Het minst ideale kwadrant is de combinatie ‘niet competent’ + ‘geen zin in’. Deze taken kosten jou tonnen energie. Heb je er te veel van, dan kan dit leiden tot ziekmakende stress. Over deze taken moet je gaan onderhandelen met je leidinggevende en teamgenoten. Misschien kan een collega ze overnemen en kunnen jullie taken wisselen? Of ben jij gewoon niet meer de juiste persoon op de juiste plek? In elk geval heb je bij voorkeur zo weinig mogelijk taken in dit kwadrant. 

Kom uit je comfortzone 

In dit kwadrant zitten doorgaans veel taken, en dat is logisch. Je begint aan je job op basis van een aantal vaardigheden en zaken die je goed kan. De omgeving verwacht van jou dat je dit doet, maar het geeft je geen energie. Je zit met andere woorden in je comfortzone en hebt weinig uitdaging. Dit is een valkuil voor stress gerelateerde problemen. Dit kun je oplossen door je werk anders te organiseren of de context aan te passen. Verander bijvoorbeeld eens van werkplek, of doe een taak samen met een collega. Dit hoeven dus geen ingrijpende aanpassingen te zijn. 

Daag jezelf uit 

Voor de taken in dit kwadrant is de oplossing eenvoudig: volg een opleiding, vraag uitleg, train jezelf en zorg er met andere woorden voor dat je wel competent wordt voor deze taken. Het is een goede regel om 10% van je werktijd te besteden aan het ontwikkelen van nieuwe zaken binnen dezelfde verantwoordelijkheid. Op die manier laat je het werkplezier stromen. Zeker als je weet dat mensen gewoontedieren zijn, is het goed om jezelf te stimuleren om die 10% uitdagingen aan te gaan. 

Hoe hou je je werk op lange termijn spannend? 

Op langere termijn is het verstandig om telkens opnieuw op zoek te blijven gaan naar een manier om het een tikje moeilijker en uitdagender te maken voor jezelf. Hou hiermee wel rekening met je gezinssituatie, en neem het ook telkens stapje per stapje. Je energiepeil mag hier niet onder lijden. Je kan je energie vergelijken met een emmer vol snoepjes. Als je er te veel energiesnoepjes uithaalt, is de emmer leeg. Zorg ervoor dat je altijd nog een bodempje snoepjes over hebt. Dit is een evenwichtsoefening. Ook hier is 90% versus 10% een goede verhouding: 90% tevredenheid/stabiliteit versus 10% uitspatting/uitdaging. Deze verhouding kun je trouwens ook prima toepassen op het leven in het algemeen en op relaties.