Wat is werkplezier? En hoe krijg je het?

Werkplezier. Het is een containerbegrip geworden en iedereen vult het anders in. Voor de ene is het euforisch geluk terwijl de andere het omschrijft als gewoon tevreden zijn. Er zijn ook heel wat theorieën over.

Werkplezier: wat is het?

Kort gezegd is werkplezier terug te brengen tot 3 aspecten:

  1. Geloof in jezelf en wat je waard bent (hangt af van je talenten en vaardigheden)
  2. Geloof in de omgeving en in de wereld (hangt af van de verbinding die je voelt)
  3. Vertrouw erop dat je de wereld zo kan kneden dat je gezien wordt en erkenning krijgt (sterk gelinkt met de zingeving die je ervaart in je job).

Als deze 3 elementen voldoende en evenwichtig aanwezig zijn, kunnen we spreken van werkplezier.

Bij dit alles is ook de context erg belangrijk. Welke omgeving heb je nodig om je comfortabel te voelen? En wanneer komen je talenten het beste tot uiting?

Werkplezier: een gedeelde verantwoordelijkheid

Op dit moment ligt de verantwoordelijkheid voor het werkplezier nog te veel bij de werknemers zelf. En tegelijkertijd is het een illusie dat de werkgever het geluk van zijn werknemers in handen heeft. Conclusie: werkplezier is een gedeelde verantwoordelijkheid van werkgever en werknemer.

Concreet betekent dit voor werkgevers dat zij de plicht hebben om de context te creëren waarin elke werknemer tot zijn volle potentieel kan komen en de beste versie van zichzelf kan worden. Hoe deze context wordt ingevuld, hangt natuurlijk af van de strategie, de marktpositie en de drivers van je bedrijf. Het is altijd mogelijk om de ideale voorwaarden voor werkplezier te creëren, maar het vraagt natuurlijk wel een bepaalde organisatie en een open mind. Ideaal is dat je als bedrijf een soort menu aanbiedt waaruit je werknemers kunnen kiezen.

Vervolgens is het aan de werknemer om zelf te onderzoeken wat werkplezier oplevert (zie ook volgend punt) én als een goede huisvader met dit menu om te gaan. Als flexibiliteit in de vorm van telewerk tot de mogelijkheden behoort, dan is het vanzelfsprekend dat de werknemers hier geen misbruik van maakt. Een uitgebreid menu dat gezonde keuzes is een uitstekende basis voor een aangename en dynamische werksfeer.

Hoe ontdek je wat jou werkplezier kan opleveren?

Om te weten wat voor jou werkplezier kan opleveren, moet je eerst voor jezelf bepalen waar je naartoe wil. Wat is jouw doelstelling? Dat kan een bepaalde functie zijn, of een specifiek bedrijf waar je graag wil werken. Of vaardigheden die je nog verder wil ontwikkelen. Een doelstelling geeft jou richting en focus en is een absolute vereiste om van werkplezier te kunnen spreken.

Vaak kijken we bij werkplezier naar de talenten en vaardigheden die iemand heeft en focust men sterk op die inzichten. Dat is op zich niet verkeerd, maar het biedt onvoldoende informatie zolang die doelstelling niet helder is. Pas als je doel duidelijk afgelijnd is, kan je evalueren of je goed bezig bent en of je je talenten wel voldoende kan inzetten.

Dat doel kun je voor jezelf bepalen door jezelf de vraag te stellen: ‘Wat zou ik nog allemaal willen doen in mijn leven?’. Eerst denk je hierover na los van alle mogelijke beperkingen (zoals tijd, budget, gezinssituatie). Vervolgens maak je een onderscheid tussen wat haalbaar is op korte termijn en waar meer tijd voor nodig is. Voel tenslotte waar je het meeste warm van wordt. Dat is je startpunt.

Wat als jouw job gewoon geen werkplezier toelaat?

Het is perfect mogelijk dat er binnen de grenzen van jouw job weinig tot geen elementen zijn die voor werkplezier kunnen zorgen. Toch is het mogelijk om in zo’n context werkplezier te ervaren. Hoe? Door werkplezier te beschouwen als een optelsom van meerdere factoren. Misschien is de job zelf niet leuk, maar geeft het jou de mogelijkheid om je privédromen waar te maken. Of misschien hou je niet van de taken die je moet uitvoeren, maar werk je wel in een gezellige ploeg van warme collega’s. Conclusie: werkplezier gaat een stuk breder dan louter de job. Door dit in het juiste perspectief te zetten en te relativeren maak je het al een stuk makkelijker om ook daadwerkelijk plezier aan je job te beleven.